Rulandské modré nebo Pinot Noir se k nám dostalo už ve 14. století za doby vlády Karla IV. V Čechách se jí tehdy říkalo Roučí. Krátce poté se rulanda pěstovala dokonce na 90 % plochy vinic, což je ve srovnání s dnešními 4 % opravdu kontrast. Kromě Mělnicka se jí v Čechách daří také velmi dobře na Litoměřicku. Na Moravě pak především na Velkopavlovicku, Slovácku, v okolí města Bzenec nebo Mutěnic.
Rulanda modrá je krásná už na pohled. Barva bývá obvykle nižší rubínová, u starších nazrálejších vín se pak objevují cihlové odlesky. Vůně je velmi elegantní, příjemná, ovocitá, s tóny připomínající lesní ovoce, jako jsou ostružiny, maliny a jahody. Také se často objevují tóny peckového ovoce. U starších vyzrálejších vín najdeme také tóny kůže, kouře nebo také sušených švestek a povidel. Chuť je opět elegantní, bohatá, ale zároveň jemná. U mladých vín se objevuje pikantní kyselinka, která se stářím zjemní.
Rulandy jsou zkrátka úžasná vína, která se skvěle hodí takřka ke každému pokrmu. Vyzkoušejte je především s pečeným masem a k pernaté zvěřině. Vynikající je také v kombinaci s jehněčím nebo skopovým masem. Ovšem pokud chcete k vínu jen tak něco přikusovat, vyzkoušejte širokou škálu sýrů s ušlechtilou bílou plísní nebo také polotvrdé sýry. Pinoty jsou ovšem sama o sobě tak elegantní vína, že k nim nemusíte přikusovat nic. Jsou to vína, která si vychutnáte s přáteli, ale říká se, že jsou to také úžasná meditativní vína.
Tak na zdraví a dobrou chuť tentokráte se sklenkou moravského nebo českého vína odrůdy Pinot Noir neboli Rulandské modré.

Najdete u nás rady, typy a informace pro všechny milovníky zahrádkaření a pěstování.
zahonky.cz

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here